accounting_1

Valoarea impozabila a cladirilor

Cota de impozit nu se va mai determina in functie de  valoarea de inventar

S-a discutat destul de mult in ultima perioada despre proiectul noului Cod Fiscal. S-au adus argumente, s-au adus critici si se vor mai aduce. In cele ce urmeaza, vom face o  paralela intre o notiune introdusa de acest proiect, care probabil va intra in vigoare de la 01.01.2016, si o alta noutate absoluta a acestor zile: Standardele Anevar editia 2015, standarde obligatorii pentru membrii Anevar, incepand cu 01.07.2015.

Aceste doua acte normative (putem numi astfel si Standardele), introduc un termen nou in vocabularul economic, cel de valoare impozabila. Aparitia certificata a acestui tip de valoare presupune indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

  1. intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului Fiscal care prevad că impozitarea cladirilor se realizeaza in functie de destinatia acestora;
  2. aparitia Ghidului „GEV 500 Determinarea valorii impozabile a unei cladiri”.

Conditia a 2-a a fost indeplinita prin adoptarea Standardelor  ANEVAR 2015 (care contin ghidul mentionat) de catre Conferinta Nationala ANEVAR, prin hotararea nr. 2/20 martie 2015, asa ca mai ramane sa fie adoptat noul Cod Fiscal, urmand ca de la 01.01.2016 sa inceapa goana dupa valoarea impozabila.

Dar, de fapt, ce este valoarea impozabila?

Potrivit reglementarilor in vigoare, impozitul pe cladiri aflate in proprietatea persoanelor juridice se determina prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal,  valoarea impozabila a cladirilor nerezidentiale este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datoreaza impozitul si poate fi, printre altele, valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare aflate in vigoare la data evaluarii. O noutate introdusa de proiectul mentionat o reprezinta faptul ca aceasta prevedere se aplica atat pentru proprietarii persoane juridice cat si pentru persoanele fizice.

Ghidul „GEV 500 Determinarea valorii impozabile a unei cladiri”  mentioneaza ca valoarea impozabila nu reprezinta „valoarea de piata” sau „valoarea justa” definite ca tipuri ale valorii in standardele de evaluare in vigoare, respectiv in legislatia romana privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene sau alte reglementari contabile specifice. In acceptiunea acestui ghid, valoarea impozabila este un tip al valorii estimat in scopul impozitarii unei cladiri nerezidentiale. Valoarea impozabila nu se inregistreaza in situatiile financiare ale intreprinderilor.

In aceste conditii este dificil de estimat ceea ce autoritatea de reglementare in domeniu așteapta de la valoarea impozabila, dar emiterea unui standard diferit de evaluare pentru valoarea impozabila nu face altceva decat sa confirme o stare de fapt prin care contribuabilii solicitau o evaluare pentru impozite si taxe. In ciuda subiectivitatii evaluarii, exista o notiune de piata a activelor care da cea mai justa masura a valorii, atat pentru platitorul de taxe cat si pentru stat.

Ori, in conditiile in care reglementarile contabile reclama valoarea justa/de piata pentru inregistrarea in situatiile financiare, estimata de catre un evaluator independent, estimarea valorii impozabile reprezinta un cost suplimentar suportat de catre afacere.

Astfel, observam o alta modificare esentiala: Cota de impozit nu se va mai determina in functie de valoarea de inventar, intrucat chiar si in cazul in care este necesara reevaluarea cladirilor, nu mai este obligatorie inregistrarea rezultatelor evaluarii in situatiile financiare.

Conform aceluiasi proiect de Cod Fiscal, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii, care, in acest caz, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia cu valoarea impozabila unitara prezentata in Codul Fiscal.

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a cladirii. Aici suntem  intr-o zona legislativa incompleta, intrucat proiectul Codului Fiscal in forma actuala mentioneaza ca valoarea impozabila poate fi valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare, iar Ghidul „GEV 500 Determinarea valorii impozabile a unei cladiri”  contine informatii necesare privind evaluarea pentru impozitare a cladirilor nerezidentiale.

Autor: Roberto Berca 

Roberto este evaluator, membru ANEVAR, cu experienta de peste 16 ani in evaluarea afacerilor si activelor.

Vezi aici informatii utile privind determinarea valorii impozabile a cladirilor

 

Continutul acestui blog este destinat exclusiv pentru informare. Proprietarul acestui blog nu face nicio afirmatie cu privire la exactitatea sau exhaustivitatea informatiilor din acest blog sau din link-urile indicate. Proprietarul acestui blog nu este responsabil pentru erori sau omisiuni prezente in articolele sale si nici nu asigura disponibilitatea informatiei. Proprietarul nu se face raspunzator pentru nicio pierdere sau paguba provocata de utilizarea informatiei prezentate in cadrul blog-ului.

0 Comentarii

Comentarii

Intra in discutie cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>