Tax Update: Dividende_iulie 2018

  • Legea nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei – MO 595 din 12 iulie 2018
    Intrare in vigoare: 15 iulie 2018

Se reglementeaza posibilitatea de a distribui trimestrial dividende pentru societatile infiintate in baza Legii nr. 31/1990, astfel:

- Optional, pot fi distribuite dividende din profitul exercitiului financiar in curs, in limita profitului net contabil realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate, din care se scad orice pierderi reportate, pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala. Prin urmare, profitul net trimestrial, ce poate fi distribuit este profitul net diminuat cu pierderi reportate din anii anteriori (daca este cazul) și cu rezervele obligatorii.

- Societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia de a intocmi situatii financiare interimare. Acestea sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.

- Anual, se va calcula rezultatul exercitiului, urmand a se face regularizarea sumelor platite in cursul anului. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. Eventuala obligatie de restituire, ca urmare a regularizarii, intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume.

- Incasarea sau plata dividendelor, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anuale sau contrar celor rezultate din acestea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Continutul acestui blog este destinat exclusiv pentru informare. Proprietarul acestui blog nu face nicio afirmatie cu privire la exactitatea sau exhaustivitatea informatiilor din acest blog sau din link-urile indicate. Proprietarul acestui blog nu este responsabil pentru erori sau omisiuni prezente in articolele sale si nici nu asigura disponibilitatea informatiei. Proprietarul nu se face raspunzator pentru nicio pierdere sau paguba provocata de utilizarea informatiei prezentate in cadrul blog-ului.

0 Comentarii

Comentarii

Intra in discutie cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>