contact2

Intrebari utile la alegerea contabilului

Orice afacere organizata are nevoie de un contabil pentru raportarile obligatorii prin lege si nu numai. Contabilul tau te poate salva de la plati nejuste catre stat sau catre alti parteneri si iti poate fi de un real folos in gestionarea afacerii si in procesul de generare a profitului. Nu in ultimul rand, un bun contabil trebuie sa iti semnaleze chestiuni legate de afacere pe care ai putea fi tenta sa le omiti.

Dar nu toti contabilii sunt la fel. Desi conditiile de pregatire sunt aceleasi pentru toti membrii organismelor profesionale , experienta si modul de abordare a problemelor clientilor este diferita. Deci, este recomandabil ca,in procesul alegerii, sa organizezi intalniri cu cat mai multi contabili.

In definitiv, ceea ce ne dorim toti este un contabil care sa ne ajute, sa ne protejeze afacerea si sa fie un consilier de incredere. Este vital ca viitorul contabil sa inteleaga care sunt obiectivele tale pe termen scurt, mediu si lung, deci, nu ezita sa expui toate ideile pe care le ai.

Iata cateva intrebari care nu ar trebui omise atunci cand prospectam piata in scopul alegerii unui contabil.

Sunteti membru al unui organism profesional de contabilitate?

Este important de stiut ca, in Romania, numai membrii organismelor profesionale recunoscute de lege (CECCAR si CAFR) pot sa semneze bilanturi si raportari contabile. Mai mult, membrii acestor organisme profesionale sunt obligati sa realizeze pregatirea profesionala continua anuala si sa respecte un cod etic profesional. Aceste calitati ii recomanda pentru a deveni potentiali consultanti de incredere ai afacerii tale.

De cat timp practicati contabilitatea?

Nu iti doresti un incepator care sa se ocupe de afacerea ta. Desi, operativ, contabilitatea ar putea fi realizata si de juniori, este important ca cineva cu experienta sa fie interlocutorul tau si sa analizeze ceea ce se intampla in afacerea ta. Acest aspect genereaza  urmatoarea intrebare :

Cine se va ocupa de contabilitatea afacerii mele?

Exista sanse ca cel cu care te intalnesti pentru a discuta o eventuala oferta de contabilitate sa fie un senior sau un decident al firmei de contabilitate. In acest caz, este important sa stii exact daca persoana respectiva se va ocupa de tine  sau altcineva va fi responsabil..

Cati asociati si cati angajati are firma d-voastra?

In cazul in care oferta vine de la o firma de contabilitate, este important sa stii ca aceasta are resurse suficiente pentru a furniza serviciul de calitate de care ai nevoie. Nu este gresit sa apelezi la contabili de tip freelancer sau la persoane individuale de tip PFA dar, in acest caz, este important sa afli daca acestea au disponibilitatea necesara ca sa-ti acorde atentia cuvenita.

Care este portofoliul de clienti pe care il aveti?

Este necesar sa cunosti un esantion de clienti ai viitorului contabil, ca sa intelegi care este structura de clientela si, de asemenea, daca are potentialul pe care il astepti in ceea ce priveste serviciile prestate.

Ce experienta va recomanda?

Cu cat contabilul are o experienta mai vasta in diverse afaceri sau, alternativ, are o expertiza specifica intr-un domeniu de interes pentru afacerea ta, cu atat serviciul pe care il presteaza devine mai valoros.

Exista vreo arie de specializare care va recomanda?

Este posibil ca potentialul contabil sa fie foarte priceput intr-un anumit domeniu (fiscal, contabil, management, etc.) ceea ce il face valoros pentru obiectivele pe care ti le propui.

Cat de usor pot lua legatura cu d-voastra?

In general, contabilul trebuie sa fie disponibil atunci cand ai nevoie, deoarece deciziile pe care le iei influenteaza de cele mai multe ori datele si interpretarea financiar-contabila pe care contabilul ar trebui sa ti le furnizeze. Cel mai probabil,  vei fi asigurat de toata disponibilitatea dar este important sa investighezi modul de comunicare pe care ti-l propune si, mai ales, daca se aplica tarife diferentiate in cazul chestiunilor urgente.

Cum va formati pretul serviciului?

In general, pentru calculul costului contabilii se axeaza pe timpul pe care il folosesc pentru furnizarea serviciului. Servicul contabil include partea de inregistrari contabile si raportari obligatorii, dar si o parte de consultanta mai complexa care, de altfel, ar trebui sa fie cea mai valoroasa pentru afacerea ta. Este important sa intelegi modul de stabilire a pretului (tarif orar, pe inregistrare contabila sau pret fix pe serviciu) pentru a evita surprize neplacute de genul facturilor cu costuri neanuntate.

Stabileste reguli de aprobare reciproca a tarifelor in diverse situatii, ca de exemplu, in situatii de consultanta fiscala speciala (estimare de ore sau stabilire de pret in avans si nu dupa realizarea serviciului), asistenta la control fiscal, raportari complexe, contabilitate de costuri, etc. Un pret fix care sa acopere o gama mai larga de servicii poate fi mai util decat o variabilitate impredictibila a tarifelor.

Afla in ce conditii de modificare a indicatorilor afacerii tale este posibil ca serviciul contabil sa fie renegociat si care este baza aplicabila. Iti doresti ca afacerea sa creasca dar acest lucru are consecinte si asupra serviciului furnizat de contabil. Efortul acestuia trebuie sa fie recunoscut in contrapartida cu valoarea pe care serviciul sau o genereaza afacerii tale.

In cazul unei afaceri la inceput (start-up), ma puteti asista?

Este important sa evaluezi daca potentialul consultant iti poate oferi si serviciul deschiderii unei noi societati, daca este nevoie. De fapt, este important sa vezi ca acesta dispune de  resursele necesare unei asemenea operatiuni (exista posibilitatea sa fie necesara participarea unor avocati sau notari care, de regula, sunt externalizati).

Experienta in realizarea de bugete este de asemenea importanta in cadrul planificarii unei noi afaceri sau chiar pentru o afacere matura, in scopul controlului acesteia.

Cum puteti veni in intampinarea nevoilor mele?

Viziunea contabilului din exteriorul afacerii iti poate da perspective la care nici nu te-ai fi gandit si care sunt utile pentru profitul societatii. Poti solicita cateva exemple la care contabilul a participat si a furnizat o astfel de perspectiva.

Florin Toma 

Florin este expert contabil si auditor autorizat, membru CECCAR si CAFR, cu o experienta practica de peste 18 ani in domeniul contabilitatii si al auditului.

 

Continutul acestui blog este destinat exclusiv pentru informare. Proprietarul acestui blog nu face nicio afirmatie cu privire la exactitatea sau exhaustivitatea informatiilor din acest blog sau din link-urile indicate. Proprietarul acestui blog nu este responsabil pentru erori sau omisiuni prezente in articolele sale si nici nu asigura disponibilitatea informatiei. Proprietarul nu se face raspunzator pentru nicio pierdere sau paguba provocata de utilizarea informatiei prezentate in cadrul blog-ului.

0 Comentarii

Comentarii

Intra in discutie cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>