DSC09288

Ghid util de abordare a valorii impozabile a cladirilor in 2016

Noul Cod fiscal a dat nastere unei serii de neclaritati cu privire la baza de impozitare a constructiilor si reevaluarea acestora. In continuare cateva clarificari:

PANA LA 31 DECEMBRIE 2015

Pana la 31 decembrie 2015, societatile comerciale au fost obligate sa prezinte in bilant valoarea constructiilor, aceasta reprezentand baza de impozitare pentru impozitele locale. Adica directia de impozite si taxe locale („DITL”) solicita balanta de verificare pentru a lua in calcul valoarea evidentiata in contabilitate.

In cazul neactualizarii valorii (prin reevaluare) timp de 3 ani, societatile comerciale erau pasibile de majorare a procentului aplicat la valoarea constructiilor pentru impozitul pe cladiri.[1]

DE LA 1 IANUARIE 2016

Noul Cod fiscal reglementeaza baza la care se aplica procentul de impozit pentru impozitul pe cladiri, numind-o „valoare impozabila”[2] (vezi aici un articol detaliat pe acest subiect).

Majorarea impozitului in cazul nereevaluarii dupa o perioada de 3 ani a ramas valabila si se aplica societatilor comerciale (si persoanelor individuale care au cladiri nerezidentiale, in cazul acestora perioada fiind de 5 ani).[i]

Reevaluarea NU este obligatorie, legea mentioneaza doar consecintele in cazul nerealizarii acesteia, respectiv marirea procentului de impozit. Cu alte cuvinte, se poate plati impozit in cota procentuala majorata fata de cota care s-ar datora in cazul in care reevaluarea ar fi facuta cu regularitate.

CE ESTE DIFERIT?

 • In cazul reevaluarii, fiscul va trebui sa solicite un raport de evaluare SEPARAT intocmit pentru cladiri impozabile, care va sta la baza stabilirii procentului de impozit aplicat si a valorii acestuia. Fiscul nu ar mai trebui sa solicite balanta de verificare in acest scop.
 • In cazul reevaluarii se vor utiliza doua notiuni:
  • „Valoarea impozabila” pentru stabilirea impozitelor cladirilor (vezi mai sus) si „valoarea justa”[3], care se utilizeaza pentru inregistrarea valorii constructiilor[ii] in bilant, in scopul respectarii reglementarilor contabile (asa cum sunt adoptate la nivelul fiecarei societati prin politici contabile). Vezi aici despre avantajele si dezavantajele reevaluarii mijloacelor fixe pentru afacere.
  • Desi se refera la acelasi obiect (cladiri), valoarea impozabila si valoarea justa se determina prin metode diferite (sau nu) si pot, dar nu este obligatoriu, sa conduca la valori diferite (in functie de conditiile specifice ale cladirilor[4]).

4 PASI PENTRU A DECIDE CORECT ASUPRA EVALUARII

 1. Intreaba contabilul de cat timp nu au fost reevaluate cladirile si care este politica de inregistrare in contabilitate (avantajele reevaluarii in bilant a cladirilor aici).
 2. Daca este necesara evaluarea (pentru scop de impozitare sau pentru inregistrare in contabilitate), atunci selecteaza un evaluator autorizat ANEVAR (anevar.ro). Verifica ca este unul profesionist si de bun renume.
 3. Odata ales evaluatorul, solicita o oferta pentru:
  • Calculul valorii impozabile (transmisa intr-un raport separat)[iii];
  • Calculul valorii juste pentru inregistrarea in contabilitate (intr-un raport separat).
 4. Odata primit raportul de evaluare si receptionat, transmite raportul catre fisc pentru calculul impozitului local.

 

Florin Toma 

Florin este expert contabil si auditor autorizat, membru CECCAR si CAFR, cu o experienta practica de peste 18 ani in domeniul contabilitatii si al auditului.

 


[1] Cod fiscal (Legea 571/2003).
[2] Noțiunea exista in Codul fiscal si pana la 31 decembrie 2015, dar aici este menționată din punctul de vedere al unei evaluări separate.
[3] Valoarea justă este prețul care ar fi încasat pentru vânzarea unui activ sau plătit pentru transferul unei datorii într-o tranzacție reglementată între participanții de pe piață, la data evaluării.
[4] Valoarea impozabilă nu reprezintă „valoarea de piață” sau „valoarea justă” definite ca tipuri ale valorii în standardele de evaluare în vigoare, respectiv în legislația română privind reglementările contabile conforme cu directivele europene sau alte reglementări contabile specifice și în Standardele Internaționale de Audit. Valoarea impozabila reprezintă rezultatul evaluării pentru impozitare, realizata in conformitate cu prevederile GEV 500-Standardele de evaluare ANEVAR, respectiv valoarea clădirii la care se aplica cota de impozit.
[i] Potrivit noului Cod fiscal, in cazul in care proprietarul nu  actualizează valoarea impozabila a clădirii o data la 3 ani (in cazul persoanelor juridice), respectiv la 5 ani (in cazul persoanelor fizice), cota de impozitare va deveni 5%, respectiv 2% aplicata la valoarea impozabila.
[ii] Grupa construcțiilor in înțeles contabil cuprinde mai multe elemente decât clădirile, care însă sunt parte integranta.
[iii] Începând cu 01.01.2016, valoarea impozabila pentru clădirile nerezidențiale deținute de persoane juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior, ce poate fi:
(a) ultima valoare impozabila înregistrată in evidentele organului fiscal;
(b) valoarea stabilita prin raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat;
(c) valoare finala a lucrărilor de construcții;
(d) valoarea care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, daca a fost anul anterior.
Valoarea impozabila pentru clădirile nerezidențiale (folosite pentru alte scopuri decât locuit) deținute de persoane fizice poate fi:
(a) valoarea stabilita prin raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat;
(b) valoare finala a lucrărilor de construcții;
(c) valoarea care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, daca a fost anul anterior.

Continutul acestui blog este destinat exclusiv pentru informare. Proprietarul acestui blog nu face nicio afirmatie cu privire la exactitatea sau exhaustivitatea informatiilor din acest blog sau din link-urile indicate. Proprietarul acestui blog nu este responsabil pentru erori sau omisiuni prezente in articolele sale si nici nu asigura disponibilitatea informatiei. Proprietarul nu se face raspunzator pentru nicio pierdere sau paguba provocata de utilizarea informatiei prezentate in cadrul blog-ului.

0 Comentarii

Comentarii

Intra in discutie cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>